#Plante

Cichorium intybus (Cicoare) : cum o folosim si ce beneficii are?

cafea de cicoare

Floarea de cicoare este una din florile mele preferate. De fiecare data cand o gasesc in Natura nu ratez ocazia sa iau doua- trei flori si sa le mestec. Are un gust amarui ce il pot numi regal si care ma incanta. Mestecand florile proaspete de cicoare actionam sucurile gastrice care se vor secreta din abundenta, ajutandu-ne la digestie.

 

Artistic composition - Blue Flowers chicory field

Cicoarea – unde creste si cum o identificam?

Cicoarea este o planta care creste spontan in flora Romaniei, in anumite zone gasindu-se din abundenta. O intalnim pe campii, lunci, la marginea drumurilor, placandu-i solurile nisipoase, bine drenate. O putem identifica usor dupa florile de culoare albastra – culoarea cerului de vara, cum imi place sa spun – care apar din luna iulie si pana in octombrie. Se aseamana florilor de albastrele, dar acestea sunt de un albastru mai inchis si le gasim cu precadere in jurul lanurilor de grau.

Cicoarea creste pana la 1 metru inaltime. Intreaga planta este comestibila, florile si frunzele fiind utilizate si in scop gastronomic, gustul lor amar fiind foarte apreciat in bucataria italiana si franceza, unde incanta salatele si diverse preparate crude cu note amarui, speciale.

camp-cicoare-sava-raul

Cicoarea – cum ne ajuta?

In scop medicinal putem folosi florile, frunzele si radacina – atat intern cat si extern. Studiile ne arata ca florile si frunzele de cicoare contin cicorina, inulina, arginina, acid colic, minerale (Fier, Fosfor, Calciu, Potasiu, Magneziu) si vitamine (A, B, C, E si K). Inulina este o substanta care fortifica organismul, stimuland arderile celulare. Radacina de cicoare pe langa aceste substante amare mai contine tanini, lactupireina, fructoza si lactone sesquiterpenice amare – compusi ce vin in ajutor, fiind diuretice, laxative, colagoge, antitirodiene, depurative.

Cicoarea stimulează digestia, curăţă ficatul şi splina, detoxifică organismul, scade colesterolul şi glicemia, calmează uşor sistemul nervos, are efect uşor laxativ, stimulează, dar şi inhibă pofta de mâncare, datorita actiunii sale anorexigene. Astfel daca folosim preparatele de cicoare chiar inainte de mese acestea ajuta la scaderea poftei de mancare. In schimb daca bem un ceai sau consumam un preparat dimineata pe stomacul gol, sau intre mese, acesta fortifica organismul si ajuta la cresterea poftei de mancare.

O putem utiliza sub forma de ceai, tinctura sau pulbere pentru fiere si pietre la fiere, probleme de digestie, constipatie, probleme de ficat, ficat marit. De asemenea datorita compusilor sai bioactivi curata sangele, fiind de ajutor persoanelor cu varice si tensiune ridicata. De asemenea persoanelor cu diabet, sau celor cu un metabolism foarte slabit, fara pofta de mancare, le sunt recomandate preparatele medicinale pe baza de cicoare.

Pentru infectii, eczeme, ochi si ten obosit putem prepara o infuzie din frunze, flori sau radacina de cicoare. Aceasta infuzie se lasa la racit, iar apoi se aplica cu ajutorul unei batiste curate, pe ochi sau pe ten, lasand sa actioneze pentru 10-15 minute – timp in care este bine sa ne luam o pauza si sa ne relaxam 🙂 Mult mai eficient este sa zdrobim intr-un mojar cateva flori sau frunze de cicoare proaspete si sa le aplicam direct pe ochii inchisi sau pe ten.

Pentru ficat, stomac sau inima slabita putem prepara urmatoarea reteta: se culege o mana de flori sau frunze de cicoare proaspata, se fierb in vin pentru 5 minute, se acopera pentru inca 5 minute, si se bea cald. Putem folosi o lingura de flori si frunze de cicoare uscata, daca nu avem posibilitatea sa o gasim cruda.

 

Cicoarea – cum o recoltam?

Fiind o floare pretentioasa, iubeste rasaritul, roua si soarele stralucitor al diminetii. Florile de cicoare se deschid la primele raze de soare, in directia rasaritului, si se inchid imediat ce acesta devine prea arzator.

cicoare-flori,frunze,radacina

Florile – le recoltam dis de dimineata, atunci cand sunt inca deschise, in lunile de iulie si august. Se recolteaza si se astern pe foi curate de hartie, sau pe un material textil natural si curat (bumbac, in, etc). Se acopera cu hartie, sau servetele curate, si se lasa la uscat la umbra – pentru a-si pastra culoarea si proprietatile. Dupa uscare le pastram in pungi de hartie si le consumam in diverse preparate, cel mai adesea ca si ceai.

Frunzele – se recolteaza din luna mai pana in septembrie. Le putem usca ca si florile, sau le putem consuma in salate si diverse preparate. Gustul lor usor amarui este apreciat in gastronomia italiana si franceza, imbogatind retetele celor mai pretentiosi bucatari.

Radacina – se recolteaza din luna septembrie pana in luna martie. In atinchitate, romanii colectau radacina de cicoare in luna februarie, crezand ca atunci aceasta este cea mai bogata in nutrienti. Pentru recoltare este necesara o mica sapaliga pe care o infingem in pamant de jur imprejurului plantei, urmand sa extragem mai apoi cu usurinta radacina. O alta metoda este extragerea directa, tinand cu ambele maini planta de la baza, si tragand incet in sus. Dupa recoltare radacina se spala bine cu o perie, se taie pe jumate cu un cutit (de preferinta ceramic) si se pune la uscat intr-un loc curat, la umbra. Dupa uscare se poate consuma in diverse preparate sau se poate praji si rasni pentru cafea. O putem consuma si cruda. Putem extrage sucul proaspat cu storcatorul de fructe, sau o putem fierbe in lapte si indulci cu putina miere.

Fiind o planta ce ajuta la curatare si detoxifiere, este recomandat sa o recoltam cu Luna in scadere.

 

Vedeti mai jos cum recoltam si intrebuintam radacina de Cicoare:

 

 

planta medicinala cicoare

 

Cicoarea – cum o folosim ?

Ceai de cicoare
Punem o lingura de flori, fruze sau radacina, maruntite – la 250ml apa. Lasam sa fiarba timp de 2-3 minute, stingem focul, acoperim si lasam la infuzat 10-15 minute. Cand se raceste si atinge temperatura corpului il putem consuma. Putem asezona ceaiul cu putin lapte, sau miere.

Apa tonica de cicoare
Recoltam o tulpina de cicoare proaspata, impreuna cu flori si frunze. O zdrobim un pic in mana dupa care o punem in sticla cu apa. Savuram aceasta apa tonica pe tot parcursul zilei. Aceasta apa ofera revigorare, tonus digestiv si mental.

Cafea de cicoare
Radacina de cicoare se taie bucatele, se usuca si se prajeste. Se marunteste intr-un mojar sau intr-o rasnita de cafea. Apoi se foloseste exact ca si cafeaua. Punem o lingura de praf de cicoare la o cana de apa, fierbem pentru 5 minute, stingem focul si servim. Se poate adauga si putina scortisoara si lapte. Se recomanda sa se consume o ceasca dimineata.

lapte-de-cicoare

Lapte de cicoare

  • Reteta nr.1: Punem 20-30 flori proaspete de cicoare la 300ml lapte. Lasam la macerat 2-3 ore, la rece, dupa care consumam. Iubitorilor de amarui le recomand un smoothie senzational: blenduim amestecul de flori proaspete, lapte si putina miere.
  • Reteta nr.2: Radacina proaspata de cicoare se taie in bucatele si se fierbe in lapte cca 10min. Se consuma simplu sau indulcit cu miere.

Vin de cicoare
Se pun 10g de planta de cicoare (flori, frunze, tulpina, radacina) la un litru de vin alb si se lasa 10 zile la macerat. Se consuma zilnic un paharut micut, ca de tuica, inainte de masa.

Miere de cicoare
Pentru arsuri la stomac, batai de inima puternice, probleme digestive, se zdrobesc florile si se pun intr-un borcan cu miere in proportie de 3:1. Trei parti miere si o parte flori de cicoare. Se amesteca bine si se lasa la soare 15 zile. Din mierea rezultata se consuma zilnic cate o lingurita, sau se poate folosi la indulcinea ceaiului de cicoare.

Bitter digestiv
Puteti prepara un bitter foarte bun pentru stomac si probleme digestive astfel: Intr-o sticla se pun 50-70gr radacina proaspata curatata bine, ne-taiata,  cu 50gr miere. Se acopera cu alcool 32% cat sa depaseasca cu 2-3 degete. Se lasa 6 saptamani la macerat, la temperatura camerei. Se strecoara si se consuma.

Suc de cicoare
Se prepara sucul folosind planta aeriana intreaga. Sucul se consuma ca atare dimineata. Pentru dureri de cap se amesteca sucul din frunze de cicoare cu ulei de trandafir si otet.

Flori si frunze crude
Frunzele proaspete se consuma in salate, in paste sau direct pe paine. Se pot folosi la prepararea unui pesto, adaugand in blender frunze de cicoare, de papadie, de brusture, busuioc, 2-3 catei de usturoi, lamaie si ceva ulei de masline. Florile se pot folosi ca decoratiuni in salate, sau diverse prajituri si preparate.
Frunzele crude se folosesc pentru infectii sau eczeme ale pielii, punandu-se direct pe zona afectata.

 

Cu bucurie!
Sava Raul

group of blue chicory on white background

Surse:
Heilkraeuter.de
Das Kräuter-Verzeichnis
Kostbare Natur
http://paramedicina-auras.blogspot.ro/

Multumesc pentru redactarea si traducerea anumitor retete: Cristina Racokzy

 

 

Magazin Organic joy


Creme si Elixiruri Naturale | Turtite din plante pentru baie | Ceaiuri si Remedii


100% Naturale, proaspete si vii!


obtinute prin presare la rece

Viziteaza magazin

Pentru orice intrebare sau idee,
te invit sa ma contactezi

Cand nu sunt pe deal la cules, de obicei raspund in 24 ore 😉

Organic Joy pe facebook

 

Organic Joy

Folosind darurile pe care le avem de la Natura si studiind retete stravechi, am creat o gama de produse destinate vitalizari, intineririi, echilibrarii si tonificarii corpului si organismului. Utilizand intelepciunea veche a stramosilor, ne bucuram de natura si tainele medicinei naturiste, obtinand cele mai bune si naturale produse pentru baie si ingrijire personala. Presa, este o inventive proprie care a luat nastere in urma cu 5 ani imbunatatind-o si perfectionand-o de-a lungul anilor, am construit cea mai fiabila eficienta si stabila presa organica, pentru a produce cel mai Natural, proaspat si organic ulei, ce ofera un efect terapeutic si cosmetic real. Folosesc doar plante, flori si seminte pentru a prepara cele mai naturale produse - uleiuri aromate, unturi de corp si turtite de plante pentru baie. Modalitatea de presare este cea care ofera calitatea de "Organic" uleiurilor si le face distincte, uleiuri vi, bucurii ale vieti. Tehnica de presare pe care o folosesc, este o tehnica veche, simpla metoda de presare pe care o foloseau si stramosii nostrii, care obtineau uleiuri, elixire, balsamuri si parfumuri, prin presare lenta la rece, in mod manual, fara procesare termica, din Flori Plante si seminte. Rezultatul presarii a Florilor, Plantelor si Semintelor sunt „Turtitele pentru baie”, care prin comprimare, decomprima rasinile substituite in fibra plantelor, astfel ele infuzeaza de 10 ori mai repede si putem beneficia de o baie cu plante in doar 15 minute ce nu necesita fierberea, (proces prin care am denatura compusilor organici substituiti in plante). Pentru o viata frumoasa si sanatoasa Sava Raul
Organic Joy
Organic Joy shared The Sacred Plant's video.miercuri, aprilie 18th, 2018 at 11:08pm
>>> PROVOCARE DE OBSERVARE A NATURII <<<

Ca tot a venit primavara si natura isi arata iar magia ei prin mii si mii de forme, va provoc sa dedicam timp observarii ei, acolo unde micile detalii scot la iveala adevarate opere de arta.
Postati aici din observarile voastre (poze sau impresii cu flori, frunze sau alte forme naturale care va surprind placut), astfel incat sa se bucure de descoperirile voastre si alti iubitori de natura.

<3 Dam startul expozitiei de minuni vii ale naturii pe peretele virtual Organic Joy! Cu bucurie!

Putina inspiratie aici:
Organic Joy
The Sacred Plant
Sacred geometry is an ancient art and science which reveals the nature of our relationship to the cosmos. These geometrical patterns are a mathematical sequence that show up as spirals in a variety of these beautiful plants!
Organic Joy
Organic Joy shared Green Renaissance's video.marți, aprilie 17th, 2018 at 1:15am
Hai la o sesiune de terapie in padure! <3 Cel mai bun psiholog e natura, fara dubii!
Organic Joy
Green Renaissance
What if trees could improve our health? "I hold onto the tree, try to breathe in its scent, feel its presence".
Organic Joy
Organic Joy added 2 new photos.duminică, aprilie 15th, 2018 at 8:49pm
Pentru culegatori .. si nu numai !

Cum recunoastem Coada Calului?

Coada Calului - Equisetum Arvense - planta medicinala, si de uz gastronomic in stadiul tanar - este cea pe care dorim sa o culegem atunci cand iesim in Natura. Celelalte variatiuni, des intalnite in arealuri similare, Equisetum Palustre (Barba Ursului) si Equisetum Telmateia (Coada Calului Gigant), desi contin compusi similari cu E. Arvense, mai contin si compusi toxici organismului uman. Chiar daca stiintific, se specifica ca aceste toxine se distrug prin supunerea la procedee termice, deci prin fierbere, gatire, etc, este mai bine sa ne indreptam atentia spre E. Arvense - Coada Calului.

Coada-calului (E. Arvense) este bogata in minerale, cel mai important fiind siliciul, datorita efectelor sale antiartritice si de tonifiere a tesutului conjunctiv.

Astfel, cum putem deosebi E. Arvestre de E. Palustre si E. Telmateia in stadiul tanar si matur?

Va prezint o ilustratie pentru a putea observa diferentele:
Organic Joy
Organic Joy posted 5 photos.duminică, aprilie 15th, 2018 at 5:21am
Daca a-ți iesit in Natura, nu ratati aromaterapia de primavara cu mireasma copacilor inforiti <3 #Love&JoyTheNature Foto: @m.y.bodyjournal @ Hunedoara County
Organic Joy
Organic Joy added 3 new photos.vineri, aprilie 13th, 2018 at 6:11pm
>>> E VREMEA FLORILOR DE PODBAL <<<

Podbalul este una din plantele medicinale folosite de mii de ani de doctorii populari, dar si de somitati in stiinta medicala, ca Hipocrate, Dioscoride, Plinius, Avicena. Toti au evidentiat calitatile terapeutice ale plantei care ajuta in vindecarea bolilor pielii si ale aparatului respirator. Cercetarile medicale contemporane le-au dat dreptate invatatilor antici. In frunzele de podbal au fost descoperite vitamina C, inulina, carotenoide, acid tartric si malic, mucilagiu si multe altele.

Desi in frunze se gasesc cele mai multe principii active vindecatoare, florile sunt si ele curative. Cateva dintre utilizari:

- RACEALA: Un pahar de flori uscate se infuzeaza cu apa clocotita, pana cand temperatura apei coboara la temperatura corpului (37-38 grade C). Infuzia se toarna pe piept si pe spatele bolnavului, apoi zonele respective se freaca cu un amestec din 150 ml tuica si o lingurita de miere de albine.

- TUSE: Tuse. Se amesteca in parti egale flori si frunze de podbal, flori de lumanarica, mierea-ursului si patlagina ingusta. Se iau 2 lingurite de amestec si se oparesc cu 250 ml de apa. Se bea lichidul cald, inghititura de inghititura, 3 cesti pe zi, indulcit cu miere de albine.

AI GRIJA: Dozele mari de podbal sunt toxice, datorita pirolizidinei, un alcaloid care poate afecta functionarea ficatului sau plamanilor.

Sursa: Formula AS
Organic Joy
Organic Joy shared 李子柒's video.joi, aprilie 12th, 2018 at 7:14pm
📜 DESPRE HÂRTIE: ÎNAPOI LA ORIGINI & MANIFEST DE RESPECT AL RĂDĂCINILOR MESTEȘUGURILOR TRADIȚIONALE

Hârtia a apărut în China, către sfârșitul sec. al III-lea î.Hr., în timpul împăratului Chiuangdi (dinastia Qin).

Despre Tsaï Loun, Ministrul chinez al Agriculturii puțini au auzit, însă el este cel care a înțeles importanța hârtiei și în anul 105 d.Hr. a definit arta fabricării hârtiei și obținerea unei hârtii fine și de calitate cât mai bună din fibre de bambus, scoarță de dud sau din in și cânepă.
Organic Joy
李子柒
手工造纸的起源最早可追溯到公元前2世纪时的西汉初年,那时我们的祖先便开始用麻皮和树皮制成最原始的纸张。在这个已经拥有了大量机械化生产纸张的年代,但愿我们还能知晓祖先们是怎样用一双手,让中国成为了世界上最早发明纸的国家!

www.organicjoy.ro
© 2016. Toate drepturile rezervate

Lasa Natura sa iti ingrijeasca trupul si sufletul!

CLOSE

Book a free info session

Find out more about Netherlands and study conditions with a live skype call with one of our ambasadors.

Book your free 30 minutes session now.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Join our
amazing Newsletter

Find out student hacks and tips&tricks for an amazing studying and living in the Netherlands

Email address*

Full Name*



CLOSE

Book the Pre-Admission
STUDENT GUIDING SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the
ACCOMMODATION SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the ALL IN
STUDENT GUIDING PACKAGE

[contact-form-7 404 "Not Found"]