#Plante

Cichorium intybus (Cicoare) : cum o folosim si ce beneficii are?

cafea de cicoare

Floarea de cicoare este una din florile mele preferate. De fiecare data cand o gasesc in Natura nu ratez ocazia sa iau doua- trei flori si sa le mestec. Are un gust amarui ce il pot numi regal si care ma incanta. Mestecand florile proaspete de cicoare actionam sucurile gastrice care se vor secreta din abundenta, ajutandu-ne la digestie.

 

Artistic composition - Blue Flowers chicory field

Cicoarea – unde creste si cum o identificam?

Cicoarea este o planta care creste spontan in flora Romaniei, in anumite zone gasindu-se din abundenta. O intalnim pe campii, lunci, la marginea drumurilor, placandu-i solurile nisipoase, bine drenate. O putem identifica usor dupa florile de culoare albastra – culoarea cerului de vara, cum imi place sa spun – care apar din luna iulie si pana in octombrie. Se aseamana florilor de albastrele, dar acestea sunt de un albastru mai inchis si le gasim cu precadere in jurul lanurilor de grau.

Cicoarea creste pana la 1 metru inaltime. Intreaga planta este comestibila, florile si frunzele fiind utilizate si in scop gastronomic, gustul lor amar fiind foarte apreciat in bucataria italiana si franceza, unde incanta salatele si diverse preparate crude cu note amarui, speciale.

camp-cicoare-sava-raul

Cicoarea – cum ne ajuta?

In scop medicinal putem folosi florile, frunzele si radacina – atat intern cat si extern. Studiile ne arata ca florile si frunzele de cicoare contin cicorina, inulina, arginina, acid colic, minerale (Fier, Fosfor, Calciu, Potasiu, Magneziu) si vitamine (A, B, C, E si K). Inulina este o substanta care fortifica organismul, stimuland arderile celulare. Radacina de cicoare pe langa aceste substante amare mai contine tanini, lactupireina, fructoza si lactone sesquiterpenice amare – compusi ce vin in ajutor, fiind diuretice, laxative, colagoge, antitirodiene, depurative.

Cicoarea stimulează digestia, curăţă ficatul şi splina, detoxifică organismul, scade colesterolul şi glicemia, calmează uşor sistemul nervos, are efect uşor laxativ, stimulează, dar şi inhibă pofta de mâncare, datorita actiunii sale anorexigene. Astfel daca folosim preparatele de cicoare chiar inainte de mese acestea ajuta la scaderea poftei de mancare. In schimb daca bem un ceai sau consumam un preparat dimineata pe stomacul gol, sau intre mese, acesta fortifica organismul si ajuta la cresterea poftei de mancare.

O putem utiliza sub forma de ceai, tinctura sau pulbere pentru fiere si pietre la fiere, probleme de digestie, constipatie, probleme de ficat, ficat marit. De asemenea datorita compusilor sai bioactivi curata sangele, fiind de ajutor persoanelor cu varice si tensiune ridicata. De asemenea persoanelor cu diabet, sau celor cu un metabolism foarte slabit, fara pofta de mancare, le sunt recomandate preparatele medicinale pe baza de cicoare.

Pentru infectii, eczeme, ochi si ten obosit putem prepara o infuzie din frunze, flori sau radacina de cicoare. Aceasta infuzie se lasa la racit, iar apoi se aplica cu ajutorul unei batiste curate, pe ochi sau pe ten, lasand sa actioneze pentru 10-15 minute – timp in care este bine sa ne luam o pauza si sa ne relaxam 🙂 Mult mai eficient este sa zdrobim intr-un mojar cateva flori sau frunze de cicoare proaspete si sa le aplicam direct pe ochii inchisi sau pe ten.

Pentru ficat, stomac sau inima slabita putem prepara urmatoarea reteta: se culege o mana de flori sau frunze de cicoare proaspata, se fierb in vin pentru 5 minute, se acopera pentru inca 5 minute, si se bea cald. Putem folosi o lingura de flori si frunze de cicoare uscata, daca nu avem posibilitatea sa o gasim cruda.

 

Cicoarea – cum o recoltam?

Fiind o floare pretentioasa, iubeste rasaritul, roua si soarele stralucitor al diminetii. Florile de cicoare se deschid la primele raze de soare, in directia rasaritului, si se inchid imediat ce acesta devine prea arzator.

cicoare-flori,frunze,radacina

Florile – le recoltam dis de dimineata, atunci cand sunt inca deschise, in lunile de iulie si august. Se recolteaza si se astern pe foi curate de hartie, sau pe un material textil natural si curat (bumbac, in, etc). Se acopera cu hartie, sau servetele curate, si se lasa la uscat la umbra – pentru a-si pastra culoarea si proprietatile. Dupa uscare le pastram in pungi de hartie si le consumam in diverse preparate, cel mai adesea ca si ceai.

Frunzele – se recolteaza din luna mai pana in septembrie. Le putem usca ca si florile, sau le putem consuma in salate si diverse preparate. Gustul lor usor amarui este apreciat in gastronomia italiana si franceza, imbogatind retetele celor mai pretentiosi bucatari.

Radacina – se recolteaza din luna septembrie pana in luna martie. In atinchitate, romanii colectau radacina de cicoare in luna februarie, crezand ca atunci aceasta este cea mai bogata in nutrienti. Pentru recoltare este necesara o mica sapaliga pe care o infingem in pamant de jur imprejurului plantei, urmand sa extragem mai apoi cu usurinta radacina. O alta metoda este extragerea directa, tinand cu ambele maini planta de la baza, si tragand incet in sus. Dupa recoltare radacina se spala bine cu o perie, se taie pe jumate cu un cutit (de preferinta ceramic) si se pune la uscat intr-un loc curat, la umbra. Dupa uscare se poate consuma in diverse preparate sau se poate praji si rasni pentru cafea. O putem consuma si cruda. Putem extrage sucul proaspat cu storcatorul de fructe, sau o putem fierbe in lapte si indulci cu putina miere.

Fiind o planta ce ajuta la curatare si detoxifiere, este recomandat sa o recoltam cu Luna in scadere.

 

Vedeti mai jos cum recoltam si intrebuintam radacina de Cicoare:

 

 

planta medicinala cicoare

 

Cicoarea – cum o folosim ?

Ceai de cicoare
Punem o lingura de flori, fruze sau radacina, maruntite – la 250ml apa. Lasam sa fiarba timp de 2-3 minute, stingem focul, acoperim si lasam la infuzat 10-15 minute. Cand se raceste si atinge temperatura corpului il putem consuma. Putem asezona ceaiul cu putin lapte, sau miere.

Apa tonica de cicoare
Recoltam o tulpina de cicoare proaspata, impreuna cu flori si frunze. O zdrobim un pic in mana dupa care o punem in sticla cu apa. Savuram aceasta apa tonica pe tot parcursul zilei. Aceasta apa ofera revigorare, tonus digestiv si mental.

Cafea de cicoare
Radacina de cicoare se taie bucatele, se usuca si se prajeste. Se marunteste intr-un mojar sau intr-o rasnita de cafea. Apoi se foloseste exact ca si cafeaua. Punem o lingura de praf de cicoare la o cana de apa, fierbem pentru 5 minute, stingem focul si servim. Se poate adauga si putina scortisoara si lapte. Se recomanda sa se consume o ceasca dimineata.

lapte-de-cicoare

Lapte de cicoare

  • Reteta nr.1: Punem 20-30 flori proaspete de cicoare la 300ml lapte. Lasam la macerat 2-3 ore, la rece, dupa care consumam. Iubitorilor de amarui le recomand un smoothie senzational: blenduim amestecul de flori proaspete, lapte si putina miere.
  • Reteta nr.2: Radacina proaspata de cicoare se taie in bucatele si se fierbe in lapte cca 10min. Se consuma simplu sau indulcit cu miere.

Vin de cicoare
Se pun 10g de planta de cicoare (flori, frunze, tulpina, radacina) la un litru de vin alb si se lasa 10 zile la macerat. Se consuma zilnic un paharut micut, ca de tuica, inainte de masa.

Miere de cicoare
Pentru arsuri la stomac, batai de inima puternice, probleme digestive, se zdrobesc florile si se pun intr-un borcan cu miere in proportie de 3:1. Trei parti miere si o parte flori de cicoare. Se amesteca bine si se lasa la soare 15 zile. Din mierea rezultata se consuma zilnic cate o lingurita, sau se poate folosi la indulcinea ceaiului de cicoare.

Bitter digestiv
Puteti prepara un bitter foarte bun pentru stomac si probleme digestive astfel: Intr-o sticla se pun 50-70gr radacina proaspata curatata bine, ne-taiata,  cu 50gr miere. Se acopera cu alcool 32% cat sa depaseasca cu 2-3 degete. Se lasa 6 saptamani la macerat, la temperatura camerei. Se strecoara si se consuma.

Suc de cicoare
Se prepara sucul folosind planta aeriana intreaga. Sucul se consuma ca atare dimineata. Pentru dureri de cap se amesteca sucul din frunze de cicoare cu ulei de trandafir si otet.

Flori si frunze crude
Frunzele proaspete se consuma in salate, in paste sau direct pe paine. Se pot folosi la prepararea unui pesto, adaugand in blender frunze de cicoare, de papadie, de brusture, busuioc, 2-3 catei de usturoi, lamaie si ceva ulei de masline. Florile se pot folosi ca decoratiuni in salate, sau diverse prajituri si preparate.
Frunzele crude se folosesc pentru infectii sau eczeme ale pielii, punandu-se direct pe zona afectata.

 

Cu bucurie!
Sava Raul

group of blue chicory on white background

Surse:
Heilkraeuter.de
Das Kräuter-Verzeichnis
Kostbare Natur
http://paramedicina-auras.blogspot.ro/

Multumesc pentru redactarea si traducerea anumitor retete: Cristina Racokzy

 

 

Magazin Organic joy


Creme si Elixiruri Naturale | Turtite din plante pentru baie | Ceaiuri si Remedii


100% Naturale, proaspete si vii!


obtinute prin presare la rece

Viziteaza magazin

Pentru orice intrebare sau idee,
te invit sa ma contactezi

Cand nu sunt pe deal la cules, de obicei raspund in 24 ore 😉

Organic Joy pe facebook

 

#4 - Too many calls made to Facebook. Here are some possible solutions to fix the error.

www.organicjoy.ro
© 2016. Toate drepturile rezervate

Lasa Natura sa iti ingrijeasca trupul si sufletul!

CLOSE

Book a free info session

Find out more about Netherlands and study conditions with a live skype call with one of our ambasadors.

Book your free 30 minutes session now.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Join our
amazing Newsletter

Find out student hacks and tips&tricks for an amazing studying and living in the Netherlands

Email address*

Full Name*



CLOSE

Book the Pre-Admission
STUDENT GUIDING SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the
ACCOMMODATION SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the ALL IN
STUDENT GUIDING PACKAGE

[contact-form-7 404 "Not Found"]