#Natura

Echinoctiul de primavara: vremea renasterii!

89c0f93d41d2ced5e9ec5fdd05b6a6f0

 

Dupa „Martisor”, „Babe” si „Mosi„, dupa „zapada mieilor”, cand calendaristic deja am pasit in anotimpul primaverii, desi luna martie se dovedeste a fi destul de capricioasa, ne apropiem de momentul echinoctiului de primavara, ce marcheaza inceputul primaverii astronomice. El se produce in jurul datei de 20 martie cand longitudinea astronomica a acestuia revine la valoarea de zero grade.

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeași dată deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. In 2018, fenomenul va avea loc pe 20 martie, la ora 18:15, când începe și primăvara astronomică. În această zi, ziua şi noaptea vor fi egale, iar după 21 martie ziua se măreşte şi natura se trezeşte la viaţă. Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile. Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Încă din primele zile ale lunii martie, gospodarii încep lucrul în curte şi la câmp: se curăţă livezile şi grădinile şi tot în această lună se scot stupii de la iernat. Cei care au pomi de soi în grădină şi i-au acoperit peste iarnă, luna martie este momentul perfect pentru a-i descoperi.

 

Tradiţii, obiceiuri, superstiţi

7ee19c7fe35c3f32803a8b5999abc59f

Tradiţiile spirituale ale Echinocţiului de primăvară spun că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.
Strămoşii nostri geto-daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi transpun grăitor chiar şi astăzi cunoştinţele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importantă sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.

In vechime se aprindeau focuri, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care da direcţia pentru activităţi omeneşti specifice.

Oamenii recunosc echinocţiul de primăvară de mii de ani. Pentru multe civilizaţii antice evenimentul marca reîntoarcerea la belşug – adică hrana începea să fie procurată mai uşor. Mai mult, vechii egipteni au construit Sfinxul în aşa fel încât acesta „priveşte” exact în punctul în care soarele răsare cu ocazia echinocţiului de primăvară. Totodată, prima zi de primăvară astronomică coincidea cu prima zi a anului persan şi era marcată prin 13 zile de petreceri.

În cultură amerindiana se ţineau ritualuri şi dansuri în onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătură între Cer şi Pământ.

În fiecare an, în această zi ,sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turişti dornici să celebreze echinocţiul de primăvară.

Chinezii spuneau simbolic că, în ziua în care cade echinocţiul de primăvară, ouăle (simboluri ale fertilităţii) pot să stea în echilibru.

Zeul invocat de daci, care învia odată cu venirea primăverii, s-a întâlnit cu creștinismul, cu Iisus. Astfel, cele două mari evenimente astronomice, solstițiul de iarnă și echinocțiul de primăvară, au rămas cele mai importante sărbători ale anului, prin suprapunere cu cele două mari sărbători creștine, Crăciunul și Paștele. Acestea aveau de-acum aceleași semnificații: solstițiul de iarnă – lumina triumfă și ziua învinge noaptea; echinocțiul de primăvară – viata învinge moartea și natura reînvie.

Suprapunerea ritualurilor păgâne şi a celor creştine a condus la crearea unui fond cât se poate de autentic de credinţe populare ce şi-au pus pecetea peste ritmurile vieţii omeneşti.

Dat fiind că a părăsit cadrul de viaţă marcat şi condus de elementul sacru, omul modern nu se simte afectat de importanţa ritualică a echinocţiului. Totuşi pentru români se păstrează şi o altă dimensiune, creştină, a primăverii: Postul Paştilor şi Învierea.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Din punct de vedere astrologic, are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului. Asistăm astfel la sfârșitul și începutul unui ciclu zodiacal. Omul devine asemenea unui vulcan, dornic de a erupe, de a exploda, de a realiza lucruri inedite.

 

Echinoctiul si astrologia

ceee0c589168738d43a2b78d4fde65b9

Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

Exact asa cum la Echinoctiu ziua este egala cu noaptea, asa si noi avem de reechilibrat aspecte ale vietii noastre. Sa acordam atentie lucrurilor pe care le-am neglijat, sa privim mai atent la golurile pe care le-am generat prin lipsa de implicare sau interes.

Trecem de la energia feminina, orientata catre interior, a Pestilor, la o energie masculina, orientata catre actiune, a Berbecului.

Probabil v-ati pus intrebari, ati avut constientizari si vi s-au schimbat unele perceptii. Acum e momentul sa folosim tot ceea ce am descoperit in interiorul nostru in aceasta perioada. Soarele in Berbec ne invita sa iesim, sa actionam, sa manifestam si sa realizam cu curaj, ceea ce STIM ca e potrivit pentru noi ACUM. Lucrurile vor deveni mai clare doar dupa 15 aprilie, pana atunci aflandu-ne in perioada de miscare aparent retrograda a lui Mercur (incepe pe 23 martie), deci inca avem de inteles, re-evaluat si reconfigurat o serie de idei, initiative, decizii, proiecte. Inca e necesar sa lucram la a ne intelege pe noi si a intelege ce vrem exact in continuare cu viata noastra.

Echinoctiul este un moment potrivit pentru innoire, inceput, creatie indrazneata. E un sol minunat pentru sadit intentii si a le ingriji cum stii tu mai bine. Foloseste-l!

 

Surse:

http://www.departamentulalphacarpatica.ro/magia-echinoctiului-de-primavara/

http://www.astrocafe.ro/articole/20-martie-2018-echinoctiul-de-primavara-e-vremea-initiativei-si-actiunii

 

 

Magazin Organic joy


Creme si Elixiruri Naturale | Turtite din plante pentru baie | Ceaiuri si Remedii


100% Naturale, proaspete si vii!


obtinute prin presare la rece

Viziteaza magazin

Pentru orice intrebare sau idee,
te invit sa ma contactezi

Cand nu sunt pe deal la cules, de obicei raspund in 24 ore 😉

Organic Joy pe facebook

 

#190 - Error validating application. Invalid application ID. Here are some possible solutions to fix the error.

www.organicjoy.ro
© 2016. Toate drepturile rezervate

Lasa Natura sa iti ingrijeasca trupul si sufletul!

CLOSE

Book a free info session

Find out more about Netherlands and study conditions with a live skype call with one of our ambasadors.

Book your free 30 minutes session now.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Join our
amazing Newsletter

Find out student hacks and tips&tricks for an amazing studying and living in the Netherlands

Email address*

Full Name*CLOSE

Book the Pre-Admission
STUDENT GUIDING SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the
ACCOMMODATION SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the ALL IN
STUDENT GUIDING PACKAGE

[contact-form-7 404 "Not Found"]