#Cure si Remedii

Terapia Kneipp pentru tonus si vitalitate

adult-fun-happy-355336

Nici o altă me­to­dă nu pune mai bine sângele în circulaţie decât pro­ce­durile cu apă caldă şi rece, cunoscute din moşi-stră­moşi, dar legiferate nemţeşte, de vindecătorul Sebastian Kneipp.

Metoda Kneipp funcţionează excelent ca terapie adjuvantă în practica clinică şi a demonstrat acest lucru nu numai în ţara de origine a iniţiatorului ei, Germania. De pil­dă, o echipă de cercetători japonezi a confirmat, nu demult, efectele pozitive ale apei, aburilor şi căl­durii, printr-un studiu primit cu viu interes în lumea ştiinţifică. Hidroterapia nu reprezintă o nou­tate în Japonia. Acolo au o îndelungată tradiţie băile pu­blice (sentos), iar şedinţele speciale de sau­nă (terapia waon) sunt utilizate şi în insuficienţa cardiacă, de obicei fiind recomandate trata­men­te zilnice de 15 minu­te, la 60°C. Autorii stu­diului amintit n-au ezitat să trimită zi de zi la saună chiar şi pacienţi cu un cateter introdus în partea dreaptă a inimii. Rezultatele au evidenţiat, din­colo de orice dubiu, o îmbunătăţire impor­tantă a funcţio­nării inimii. Căl­dura dilată vasele de sânge, scă­zând ten­siu­nea. În consecinţă, inima nu mai trebuie să facă un efort atât de mare, iar dispneea se ame­liorează.

 

alex-perez-572087-unsplash

 

Tehnicile Kneipp la duş

Se recomandă ca în fiecare dimineaţă, după duşul fierbinte, să plimbaţi pe tot corpul un jet de apă rece. Se începe de la laba piciorului drept, urcând până la plica inghinală (pe faţa pi­ciorului, pe interio­rul şi exteriorul lui şi pe partea din spate) şi apoi coborând, du­pă care se trece la laba, gamba şi coap­sa piciorului stâng. În acelaşi mod se pro­cedează şi cu braţele, continuând cu mişcări circu­lare, executate în perime­trul toracelui şi al fe­ţei, pentru ca la sfâr­şit jetul să ajungă în cu­prinsul spatelui. Dacă vă simţiţi cum­va obo­siţi sau nu aveţi timp pentru o procedură completă, mulţumiţi-vă cu un jet dus numai până la ge­nunchi (de reţinut că acesta este ade­sea de mare ajutor împotriva trombozei şi a durerilor de cap).
Foarte uşor de executat, tera­piile Kneipp constituie un minunat mij­loc de prevenţie – şi nu numai la vârsta adultă. Adepţii lor, reuniţi într-o asociaţie, au înfiinţat recent în Germania grădiniţe unde copiii sunt învăţaţi cum se pot păstra să­nătoşi într-un mod natural şi cu efor­turi minime. De asemenea, se încearcă aplicarea tehnicilor Kneipp şi la pacienţii vârstnici, care în majoritatea cazurilor suferă con­comitent de mai multe boli ale căror manifestări con­verg spre o înrăutăţire accentuată a calităţii vie­ţii.
După cum arată rezultatele stu­diilor şi expe­rienţa clinică, terapia cu apă nu este câtuşi de puţin una demodată, ci dimpotrivă, îşi merită pe deplin locul în arsenalul medi­cinei moderne. Ea presupune încredere în sine, disponibilitatea de a acţiona şi asu­marea unei mai bune gestionări a propriei sănă­tăţi. Din fericire, cei mai mulţi oameni iubesc apa. Ar fi însă necesar ca personalul din staţiunile bal­neare şi sanatoriile cu ape termale să-şi însuşească o pregătire terapeutică mai temeinică. Pentru a şti, de exemplu, că o oră de înot în bazinul cu apă caldă sau un duş rece la sfârşitul celei de-a patra şedinţe de saună nu sunt deloc sănătoase.

 

seth-doyle-133177-unsplash

 

Procedurile cu apă dau rezultate mai bune decât medicamentele

La spitalul “Immanuel” din Berlin, tehnicile Kneipp sunt utilizate curent ca adjuvant în tratarea durerilor cronice, a tulburărilor de somn, a stărilor de epuizare, stres, depresie şi afecţiuni cardiovas­culare. Acţiunea benefică a hidroterapiei se ob­servă mai ales la pacienţii cu valori crescute ale ten­siunii arteriale. În momentul unei crize hiper­ten­sive, se poate obţine o scădere ţintită şi efi­cientă a tensiunii, aplicând următoarea proce­dură: antebraţele se cufundă în apă la tempe­ratura corpului, în chiu­vetă, lăsând să curgă de la robinet o apă tot mai caldă, până se ajunge la limita maximă de circa 42°C

În tratamentul de lungă durată al hiperten­siu­nii, cele mai indicate sunt procedurile alternative, cu apă caldă şi rece. În urma unui studiu realizat pe 600 de pacienţi care au urmat o cură Kneipp, s-a constatat că la cei cu valori foarte ridicate, ten­siunea scăzuse drastic, iar la hipotensivii cu probleme ale sistemului circulator cauzate tocmai de tensiunea insuficientă, aceasta crescuse. Con­form principiului stimul-reacţie, au fost activate mecanismele de autoreglare ale organismului, iar ele au readus ten­siunea la nivelul normal, deşi se pornise de la valori diferite, chiar opuse. Un ase­menea efect cu dublu sens nu se poate obţine niciodată prin administrarea unui medicament, deoarece acesta este destinat unui anume scop, deci acţionează concentrat într-o sin­gură direcţie.
Pentru weekend sau concediu, când aveţi mai mult timp la dispoziţie, sunt recomandate şi îm­pachetările la torace sau abdomen, cu acţiune revi­gorantă şi totodată de relaxare. Trunchiul se înfă­şoară într-o pânză de in înmuiată în apă rece şi bine stoarsă, deasupra se pune un prosop de bum­bac şi apoi un pled de lână. După câteva minute apare o căldură plăcută, se simte corpul aburind în împa­chetare. Relaxarea este atât de profundă, încât pe mulţi îi fură somnul. Atenţie: înainte de a începe procedura, picioarele trebuie să fie calde, altfel nu se va obţine rezultatul dorit. Dacă sunt reci, este necesar să le încălziţi în prealabil fie cu o baie caldă la picioare, fie cu puţină mişcare sau un scurt program de exerciţii fizice.
O baie fierbinte la picioare este şi prima mă­sură la care ar trebui să vă gândiţi atunci când aveţi tulburări de somn – ea reuşeşte cel mai adesea să vă rezolve problema şi, oricum, este lipsită de efec­tele secundare ce însoţesc tratamen­tul medica­men­tos. Dacă aveţi o grădină pe lângă casă, încer­caţi să mergeţi desculţi prin iarba umezită de rouă, primă­vara şi toamna, iar iarna, pe zăpadă. Kneipp spunea că, în vreme ce facem aceasta, ar trebui să ne imaginăm stelele care au strălucit noaptea în­treagă deasupra pajiştii…
Călirea este salutară în prevenirea bolilor, căci stimulii şi provocările ne întăresc. În romanul său “Émile sau despre educaţie”, filosoful şi scriitorul francez Jean-Jacqus Rousseau făcea şi el elogiul călirii, cu tot ce înseamnă ea – mersul cu picioarele goale, dormitul pe un pat tare, foame, sete, obo­seală şi frig. El formula aceste idei în secolul XVIII. Astăzi, trăind într-o societate care ne oferă în gene­ral un minimum de confort, ne putem bucura că nu mai suntem supuşi la asemenea încercări în viaţa de fiecare zi. Cu atât mai mult, e important să ne con­fruntăm organismul cu diverse provocări – desigur, prudent dozate.
Să nu uităm, aşadar, că metoda lui Sebastian Kneipp este una dintre cele mai eficiente terapii aflate la îndemâna oricui.

 

csm_Kneipp-Anwendungen_Hydrotherapie_bd2828b825

 

Jetul rece pe tot corpul

1. Începeţi de la piciorul drept, pe latura externă, conducând jetul de apă peste fesă şi şold, spre latura internă a piciorului, în jos.
2. Repetaţi manevra la piciorul stâng.
3. Urmează braţul drept: mergeţi de la dosul mâinii în sus pe faţa externă a braţului până la umăr, acolo lăsaţi apa să curgă peste jumătatea dreaptă a corpului, în faţă ca şi în spate, după care deplasaţi jetul iar în jos, pe faţa internă a braţului drept.
4. Faceţi acelaşi lucru pe partea stângă, pornind de la braţul stâng.
5. Plimbaţi jetul pe abdomen, circular, în sensul acelor de ceasornic.
6. Udaţi fruntea şi faţa, tot în sensul acelor de ceasornic.
7. La sfârşit, duceţi jetul pe spate.

Regulile sunt simple:
* De la dreapta la stânga, de pe faţa externă pe cea internă, de sus în jos.
* Apa nu curge din sita de duş sub formă de ploaie, ci formează un jet.
* Temperatura apei se situează sub 10oC.
* Aplicaţiile reci se fac numai pe zonele cu pielea caldă.
* Procedurile sunt scurte, du­rează numai până când apar furnicături sau roşeaţă.
* Procedurile alternative încep cu apa caldă şi se încheie cu cea rece.
* Dacă este posibil, nu vă ştergeţi cu prosopul

Sursa: Formula AS

Magazin Organic joy


Creme si Elixiruri Naturale | Turtite din plante pentru baie | Ceaiuri si Remedii


100% Naturale, proaspete si vii!


obtinute prin presare la rece

Viziteaza magazin

Pentru orice intrebare sau idee,
te invit sa ma contactezi

Cand nu sunt pe deal la cules, de obicei raspund in 24 ore 😉

Organic Joy pe facebook

 

#100 - This Page may not be public. Here are some possible solutions to fix the error.

www.organicjoy.ro
© 2016. Toate drepturile rezervate

Lasa Natura sa iti ingrijeasca trupul si sufletul!

CLOSE

Book a free info session

Find out more about Netherlands and study conditions with a live skype call with one of our ambasadors.

Book your free 30 minutes session now.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Join our
amazing Newsletter

Find out student hacks and tips&tricks for an amazing studying and living in the Netherlands

Email address*

Full Name*CLOSE

Book the Pre-Admission
STUDENT GUIDING SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the
ACCOMMODATION SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the ALL IN
STUDENT GUIDING PACKAGE

[contact-form-7 404 "Not Found"]