#Cure si Remedii

Vin de macese cu miere: reteta veche cu beneficii

vin de macese

Vin de macese cu miere

Iata-ne din nou in perioada in care macesele sunt coapte si bune de cules. Desi macesele isi incep coacerea de la inceputul lui octombrie, este indicat sa le culegem dupa ce da zapada, in decembrie sau ianuarie, deoarece acum sunt coapte bine, usor stafidite, iar perisorii aceia care de obicei sunt iritanti pentru esofag si sistemul digestiv, isi pierd din putere.

Astazi vreau sa va prezint o reteta pe care bunica mea o facea in casa: Vinul de macese. Acest vin este o adevarata licoare medicinala, gustul sau fiind asemanat unora din cele mai bune vermuturi, culoarea sa de un ambru stralucitor, mireasma sa dulce si ametitoare, dar mai ales calitatile sale medicinale facandu-l unul din cele mai exceptionale remedii de facut in casa.

Rosehip tea in glass cup and berries on vintage plate, top view

Despre calitatile sale povestesc si cei din formula as, care relateaza ca in al doilea razboi mondial, tufele spinoase ce cresc la margini de drum au capatat importanta strategica datorita proprietatile lor curative. “In Marea Britanie, de exemplu, fiecare fruct era cules cu grija, macesele fiind transformate apoi in siropuri si in ceaiuri medicinale care le erau administrate convalescentilor din spitale, bolnavilor malnutriti ce sufereau de infectii grave, copiilor cu avitaminoza. Nu se stie exact cate vieti au fost salvate cu ajutorul maceselor, in timpul celui de al doilea razboi mondial, dar dupa unii specialisti, este vorba de zeci de mii de oameni care au beneficiat de extraordinarul lor aport de vitamine. ”

“In fructele maceselor se gasesc vitaminele B1, B2, PP, K, A, C, elemente tonifiante ca acid nicotinic sau antipelagros, zaharuri, tanin, pectine, acid citric şi malic. Toate acestea dizolvă pietrele la rinichi, vindecă bolile căilor urinare, însănătoşesc ane­miile şi aste­niile, normalizează secreţia biliară, vindecă ficatul obosit şi bolnav. Reduce inflamaţia intestinelor până la vinde­ca­re, contribuie la slăbirea celor prea cor­polenţi, reglează digestia, vindecă chiar şi reumatismul, durerile de cap, palpitaţiile.”

Rosehip oil is poured into the bottle

Reteta de Vin de Macese pe care v-o prezint mai jos este o reteta veche – preluata din Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, publicata in 1983 de Editura Tehnica. Imbunatatirea pe care i-o aduc este ca inlocuiesc zaharul cu o cantitate egala de miere poliflora naturala, iar apa recomand sa fie apa de izvor.

Reteta Vin de Macese cu Miere

Pentru o damingeana de 50l sunt necesare 10kg macese, 12 kg miere si 35l apa.

Macesele bine coapte, culese toamna prin octombrie-noiembrie, brumate sau nebrumate, se spala de praf. Daca sunt curate, nu se spala, ca sa nu se indeparteze de pe ele drojdiile salbatice de fermentatie. Se trec prin masina de tocat carne, cate putine; avand multe seminte foarte tari, se trec mai greu. Ca sa se puna mai usor in damingeana, macesele tocate se aduna cu mana in cocoloase lunguiete.

Mierea se dizolva in 10l apa calduta, impreuna cu zeama de la o lamaie sau cu 2 linguri de otet de 9 grade (30ml). Siropul se amesteca cu restul de apa si se toarna peste macese, lasand un spatiu liber de 10cm, sub gatul damingenei, ca sa aiba loc spuma care rezulta prin fermentare. Se astupa bine damingeana cu dop de fermentatie si se lasa la temperatura de 18-20°C, ca vinul sa fermenteze 6-8 saptamani sau chiar mai mult, fara alta drojdie, numai cu drojdiile salbatice din aer. Se agita zilnic, ca sa se amestece mereu boasca (semintele si cojile) care iese la suprafata. Cand se termina fermentatia, drojdia si semintele se lasa la fund si vinul se lipezeste. Dupa aceea, se trage in damingene mai mici (filtrat prin tifon si vata), astupate cu dop de fermentatie, deoarece fermentatia continua incet, pana cand vinul se lipezeste. Acest vin, cand se invecheste (1-2 ani), are gust de vermut si culoare roscata-maronie. Contine multa vitamina C.

Peste drojdia ramasa (cca 10l) se mai pun 20l apa in care s-a dizolvat 6kg miere si zeama de la o lamaie. Se lasa in continuare sa fermenteze agitandu-l zilnic, circa 3-4 saptamani, pana cand se limpezeste si drojdia se lasa la fund, apoi se trage in damingene care se vor astupa cu drop de fermentatie.

 

Recomandari personale:

  • Daca doriti sa faceti vinul de macese in cantitati mai mici, puteti utiliza, in loc de damingene, borcane mari de 10l, urmand sa impartiti cantitatile din reteta la cantitatile dorite.
  • Va recomand sa utilizati apa de izvor daca aveti posibilitatea, sau apa plata, dar nu apa de la robinet, deoarece clorul continut de aceasta poate distruge drojdiile salbatice de pe suprafata maceselor.
  • La pisarea maceselor puteti folosi si un blender, daca acesta este suficient de puternic, punand una-doua cani de macese impreuna cu una-doua cani de apa (urmand sa scadeti apa pe care o puneti din cantitatea finala pe care o puneti in damingeana).

vin de macese

Va invit sa va bucurati de aceasta licoare a naturii, de al carei gust si calitati va veti indragosti.

Cu bucurie !

Sava Raul

 

Surse:

http://www.formula-as.ro/2008/839/medicina-naturii-44/campioanele-vitaminelor-macesele-10266

http://www.formula-as.ro/2013/1089/leacuri-de-toamna-71/vinuri-cu-fructe-de-toamna-16950

Silvia Jurcovan – Carte de Bucate – Editura Tehnica – 1983

Magazin Organic joy


Creme si Elixiruri Naturale | Turtite din plante pentru baie | Ceaiuri si Remedii


100% Naturale, proaspete si vii!


obtinute prin presare la rece

Viziteaza magazin

Pentru orice intrebare sau idee,
te invit sa ma contactezi

Cand nu sunt pe deal la cules, de obicei raspund in 24 ore 😉

Organic Joy pe facebook

 

Organic Joy

Folosind darurile pe care le avem de la Natura si studiind retete stravechi, am creat o gama de produse destinate vitalizari, intineririi, echilibrarii si tonificarii corpului si organismului. Utilizand intelepciunea veche a stramosilor, ne bucuram de natura si tainele medicinei naturiste, obtinand cele mai bune si naturale produse pentru baie si ingrijire personala. Presa, este o inventive proprie care a luat nastere in urma cu 5 ani imbunatatind-o si perfectionand-o de-a lungul anilor, am construit cea mai fiabila eficienta si stabila presa organica, pentru a produce cel mai Natural, proaspat si organic ulei, ce ofera un efect terapeutic si cosmetic real. Folosesc doar plante, flori si seminte pentru a prepara cele mai naturale produse - uleiuri aromate, unturi de corp si turtite de plante pentru baie. Modalitatea de presare este cea care ofera calitatea de "Organic" uleiurilor si le face distincte, uleiuri vi, bucurii ale vieti. Tehnica de presare pe care o folosesc, este o tehnica veche, simpla metoda de presare pe care o foloseau si stramosii nostrii, care obtineau uleiuri, elixire, balsamuri si parfumuri, prin presare lenta la rece, in mod manual, fara procesare termica, din Flori Plante si seminte. Rezultatul presarii a Florilor, Plantelor si Semintelor sunt „Turtitele pentru baie”, care prin comprimare, decomprima rasinile substituite in fibra plantelor, astfel ele infuzeaza de 10 ori mai repede si putem beneficia de o baie cu plante in doar 15 minute ce nu necesita fierberea, (proces prin care am denatura compusilor organici substituiti in plante). Pentru o viata frumoasa si sanatoasa Sava Raul
Organic Joy
Organic Joyvineri, decembrie 13th, 2019 at 11:49pm
"Vineri, 13 decembrie, se împlinesc 36 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu, poet nepereche, parte a unei trinităţi reformatoare în lumea versului românesc, alături de Eminescu şi Arghezi şi un admirabil artist, care prin teoriile, jocurile, abilităţile şi stările sale a metamorfozat realmente imaginea poeziei româneşti."...
Organic Joy
Organic Joyjoi, decembrie 12th, 2019 at 10:24pm
Descopera, simte, traieste, viseaza ....si preseaza 😀

Vino la Atelierul de ceai si personalizeazati propriul tau ceai, propria ta combinatie de plante si le vom transforma impreuna intr-un medalion de plante > > >

Astăzi vineri13 ora 19 va astept la
Hermitage. urban spiritual hub, la evenimentul "Cantece care se vad"

...https://www.facebook.com/events/1215287338654439/

Sambata de la ora 10 va astept la "Bazarul de Craciun, la Scolala libera Waldorf de pe strada, Ion Brezoianu, nr 131 (langa Palatul Univers)

https://www.facebook.com/events/564404957728519/
Organic Joy
Organic Joy
Organic Joyvineri, decembrie 6th, 2019 at 9:45pm
Cele mai simple ambalaje pentru cele mai prețioase elixiruri 💚💜🧡
Vă aștept la Muzeul Național al Țăranului Român cu Dragă mea in 4 ambalaje: 5ml, 15ml, 30ml și cutie noua de 50ml ❤️ turtițe și cu ceaiul lui Moș Crăciun 🦄
Organic Joy
Organic Joyduminică, decembrie 1st, 2019 at 1:28am
Cum testam daca orezul este natural sau fals :)
Organic Joy
Organic Joyvineri, noiembrie 29th, 2019 at 6:17am
Votez pentru ! ..
............................. fi pom, fi floare,fi vânt, fi apa, fi piatră, fi soare, fi VIATA! fi Om
<3 #IubesteNatura
Organic Joy
Organic Joy shared a post.joi, noiembrie 28th, 2019 at 7:12pm
:) <3

www.organicjoy.ro
© 2016. Toate drepturile rezervate

Lasa Natura sa iti ingrijeasca trupul si sufletul!

CLOSE

Book a free info session

Find out more about Netherlands and study conditions with a live skype call with one of our ambasadors.

Book your free 30 minutes session now.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Join our
amazing Newsletter

Find out student hacks and tips&tricks for an amazing studying and living in the Netherlands

Email address*

Full Name*



CLOSE

Book the Pre-Admission
STUDENT GUIDING SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the
ACCOMMODATION SERVICE

[contact-form-7 404 "Not Found"]
CLOSE

Book the ALL IN
STUDENT GUIDING PACKAGE

[contact-form-7 404 "Not Found"]